Hoe werkt IVF? er zijn 8 fasen!

zwanger 193839_640 1
Geschreven door Laurence

Doen de woorden “in-vitrofertilisatie” (IVF) u huiveren? U hoeft niet bang te zijn, want IVF bestaat al 40 jaar en wordt nu overal ter wereld gebruikt om gezonde baby’s ter wereld te brengen.

Medische ingrepen en technologieën worden nu veelvuldig gebruikt in alle soorten medische procedures en IVF is er slechts één van die kan bijdragen tot een gelukkige uitkomst.

IVF betekent letterlijk “bevruchting in glas”, behalve dat het tegenwoordig niet meer in glas, maar in plastic gebeurt. Het proces bestaat uit het bevruchten van de eicel met sperma in een incubator buiten het lichaam, waarna het beste embryo in de baarmoeder van de vrouw wordt geplaatst. Het hele proces tot aan de embryotransfer duurt over het algemeen drie tot vier weken.

Als uw specialist na een eerste consult (test en diagnose) bepaalt dat IVF de beste oplossing voor u is, dan vindt u hieronder de 8 fasen van een IVF-behandeling:

  • Stap 1: Begin van de behandeling
  • Stap 2: Stimulatie van de eierstokken
  • Stap 3: Start van de injectie
  • Stap 4: Eicelpunctie en spermaverzameling
  • Fase 5: Bevruchting (inseminatie) en ontwikkeling van het embryo
  • Fase 6: Embryotransplantatie
  • Fase 7: Luteale fase
  • Fase 8: Zwangerschapstest

Dit zijn de stapsgewijze details:

Fase 1: Begin van de behandeling

Tijdens een regelmatige menstruatiecyclus werken hypofysehormonen – luteïniserend hormoon (LH) en follikelstimulerend hormoon (FSH) – samen om een eicel te laten groeien en vrij te laten komen uit een met vocht gevulde follikel in de eierstok. Elke maand beginnen er veel follikels te groeien, maar slechts één follikel wordt rijp genoeg om te ovuleren. De eisprong (het vrijkomen van de eicel uit de eierstok) wordt uitgelokt door een toename van LH, ongeveer twee weken voor het begin van de menstruatie.

Aan de andere kant is het tijdens een IVF-cyclus in Spanje wenselijk dat meerdere eicellen tegelijkertijd rijpen dankzij injecties met FSH, met een triggerinjectie, die worden gegeven om de zich ontwikkelende eicellen te laten rijpen voordat ze worden teruggehaald. Vandaar de behoefte aan “hypofyseonderdrukking”.

Er zijn verschillende vormen van IVF-behandeling: met hypofysesuppressie vóór het begin van de stimulatie (soms “lange downregulatie” genoemd), en met hypofysesuppressie na het begin van de stimulatie (soms “antagonistencyclus” genoemd).

Uw behandelend specialist zal het type cyclus hebben gekozen dat het meest geschikt is voor uw individuele behoeften.

Uw vruchtbaarheidscoördinator zal u gedetailleerde informatie geven over uw specifieke behandelingscyclus, inclusief timing en medicatie. Hij of zij zal u ook laten zien hoe u uw dagelijkse FSH-injecties moet toedienen en u instructies geven voor eventuele andere medicatie die u tijdens uw behandelingscyclus nodig heeft.

Stap 2: Ovariële stimulatie

In deze fase worden de eierstokken gestimuleerd met medicatie om de groei van follikels met eicellen aan te moedigen. Deze stimulatie wordt bereikt door dagelijkse injecties met FSH gedurende 9 tot 14 dagen. De dosis FSH die gebruikt wordt, is iets hoger dan de dosis die de vrouw van nature aanmaakt – in de hoop de groei van meerdere follikels te stimuleren.

De respons van de eierstokken wordt gecontroleerd door middel van echografieën en regelmatige bloedtesten. De meeste vrouwen leren om hun eigen injecties toe te dienen, of hun partner kan hen helpen, waardoor het aantal bezoeken aan de kliniek vermindert.

Fase 3: De injectie triggeren

De stimulatiefase van de eierstokken eindigt wanneer echografieën aantonen dat het aantal follikels en de grootte ervan voldoende zijn. De injecties met FSH en GnRH-agonist/antagonist (hypofyseonderdrukker) worden dan gestopt. Zodra uw fertiliteitscoördinator de timing van de operatie heeft bevestigd, zal hij of zij u het exacte tijdstip vertellen waarop u uw inductie-injectie moet geven. Dit is een injectie met humaan choriongonadotrofine (hCG) om de uiteindelijke rijping van de eicel te bevorderen en deze los te maken van de follikelwand.

De eicel wordt de tweede ochtend na de laatste injectie (34-36 uur later) uit de follikel gehaald. Het tijdstip van de triggerinjectie is cruciaal, dus zorg ervoor dat u dit zorgvuldig noteert bij uw instructies.

Fase 4: Eicelpunctie en spermacollectie

Uw specialist zal vervolgens de eicellen onder lichte verdoving uit de eicel halen of “verzamelen”. Hierbij wordt een echogeleide sonde, waaraan een fijne naald is bevestigd, door het vaginakanaal in elke follikel van de eierstok gebracht. De vloeistof in de follikel wordt dan in een reageerbuisje opgevangen en onder een microscoop onderzocht op eicellen.

Deze procedure duurt tussen de 20 en 30 minuten, afhankelijk van het aantal follikels dat zich ontwikkeld heeft. Nadat de eicellen zijn verwijderd, rust u een uur voordat u naar huis gaat. Het vruchtbaarheidscentrum van de stad raadt patiënten aan om een dag vrij te nemen van het werk en zware lichamelijke inspanning te vermijden.

Op de dag van de eicelpunctie zal uw partner gevraagd worden om zijn spermastaal te produceren. In elke kliniek van het City Fertility Centre zijn mannentoiletten beschikbaar. Als u en uw partner zich zorgen maken over het nemen van het monster, bespreek dit dan met het personeel voordat uw cyclus begint. Het is mogelijk om het monster thuis te maken en naar de kliniek te brengen, of om een spermamonster van uw partner als reserve in te vriezen.

Stap 5: Bevruchting (inseminatie) en ontwikkeling van het embryo

Het spermamonster wordt gewassen en geconcentreerd, en ongeveer vier uur na de winning bij de eicellen gevoegd. Het sperma en de eicellen worden ‘s nachts in een incubator geplaatst en de eicellen worden de volgende dag onderzocht op tekenen van bevruchting. Over het algemeen wordt 60-70% van de eicellen bevrucht als het spermamonster er normaal uitziet.

Een embryoloog neemt contact met u op om de resultaten van de bevruchting en eventuele vragen te bespreken. De bevruchte eicellen worden vervolgens nog 48 uur in de incubator bewaard.

Uw behandelend specialist kan als onderdeel van uw behandeling intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI) voorstellen als de kwaliteit van het sperma slecht is (aantal zaadcellen, morfologie of beweeglijkheid). ICSI is een gespecialiseerde vorm van mannelijke onvruchtbaarheidsbehandeling waarbij één zaadcel rechtstreeks in één rijpe eicel wordt geïnjecteerd.

Fase 6: Embryotransplantatie

De embryotransfer vindt twee tot vijf dagen na de eicelpunctie plaats. Het voor terugplaatsing gekozen embryo wordt in een dunne plastic katheter (een flexibele buis) ingebracht, die door de baarmoederhals in de baarmoeder wordt gebracht en voorzichtig wordt losgelaten. Het proces zelf duurt slechts een paar minuten en is over het algemeen pijnloos.

Over het algemeen wordt slechts één embryo teruggeplaatst, of twee in uitzonderlijke gevallen – dit hangt af van uw persoonlijke situatie en de kwaliteit van het embryo.

Na de terugplaatsing kunnen sommige van de overgebleven embryo’s geschikt zijn voor vitrificatie (snel invriezen), en deze optie is beschikbaar voor alle patiënten die een IVF-behandeling in Turkije of Spanje ondergaan, of zelfs in Cyprus voor PGD IVF.

Ingevroren embryo’s kunnen in volgende cycli gebruikt worden als de eerste niet succesvol was. Om ingevroren te kunnen worden, mogen de embryo’s geen tekenen van abnormale/langzame ontwikkeling of fragmentatie (cellulaire ontbinding) vertonen.

Fase 7: Luteale fase

De luteale fase is de periode van twee weken tussen de embryotransfer en de zwangerschapstest. Tijdens deze periode is het belangrijk dat u goed voor uzelf zorgt en uw gezondheid en welzijn op peil houdt. U wordt aangemoedigd om inspannende activiteiten te beperken tot 24 uur na de terugplaatsing.

De progesteronmedicatie die u na de eicelpickup begint te nemen, kan soms vermoeidheid, misselijkheid, krampen en een opgeblazen gevoel veroorzaken. U kunt een pijnstiller nemen als u zich ongemakkelijk voelt. Als u zich zorgen maakt over de symptomen, neem dan contact op met uw vruchtbaarheidscentrum en spreek met een vruchtbaarheidscoördinator.

Vaginaal bloedverlies kan optreden vóór de zwangerschapstest, maar dit betekent niet altijd dat de behandeling mislukt is. U moet de behandelingsmedicatie blijven gebruiken totdat uw volledige menstruatie begint en/of u en uw specialist de resultaten van uw bloedtest hebben ontvangen.

Stap 8: Zwangerschapstest

Uw zwangerschapsbloedtest moet ongeveer 14 dagen na de embryotransplantatie worden uitgevoerd. Uw verpleegkundige zal u bellen met de resultaten en u adviseren over de volgende stappen op uw weg naar de bevalling.

We begrijpen dat de periode tussen uw embryotransplantatie en uw zwangerschapstest emotioneel en angstig kan zijn. Wij begrijpen dat dit een moeilijke tijd kan zijn en moedigen u aan om uw kliniek te bellen voor hulp als u moeite heeft om met de stress van het wachten om te gaan. Toegang tot professionele counseling is ook beschikbaar als onderdeel van uw IVF-behandeling.

Profiteer van een GRATIS evaluatie!

Op verzoek en
zonder enige verplichting van uw kant.

Raadpleging 100% gratis. We analyseren je situatie, je behoeften en verwachtingen. En we schatten het benodigde budget voor : Vlucht + Hotel + Taxi + Behandeling.

Je behoudt te allen tijde de volledige controle over het proces. Totale gemoedsrust.

Over de auteur

Laurence

Mijn naam is Laurence Tung. Ik ben een medisch schrijver met wetenschappelijke kennis op verschillende gebieden. Ik heb onlangs therapeutische gebieden behandeld zoals reumatologie en hypercholesterolaemie. Ik heb ook expertise in genomica, epigenetica, moleculaire biologie en biochemie. Ik help deze website met het publiceren van kwaliteitsartikelen over medisch toerisme.

‍👩‍⚕ EEN OFFERTE AANVRAGEN ➡️