Veelgestelde vragen over IVF

veelgestelde vragen fiv 1
Geschreven door Laurence

Omdat in-vitrofertilisatie (IVF) de meest gebruikte geassisteerde voortplantingstechnologie ter wereld is voor koppels die een baby proberen te krijgen, is het niet verwonderlijk dat er heel veel vragen zijn over in-vitrofertilisatie (IVF)!

We hebben de TOP-vragen die we krijgen voor u geselecteerd:

  • Wat is IVF-behandeling en hoe werkt het?
  • Is de IVF-procedure pijnlijk?
  • Hoe lang duurt het om zwanger te worden met IVF?

1. Wat is IVF-behandeling en hoe werkt het?

In-vitrofertilisatie is de meest effectieve en meest toegepaste onvruchtbaarheidsbehandeling ter wereld.

IVF is een reeks procedures waarbij een eicel buiten het lichaam van de vrouw in een gespecialiseerd laboratorium wordt bevrucht. Het wordt vaak uitgevoerd nadat andere methoden om een zwangerschap te proberen mislukt zijn.

Om te beginnen worden meestal vruchtbaarheidsmedicijnen voorgeschreven om de ontwikkeling van de eicel te stimuleren. Zelfs als een vrouw geen ovulatieproblemen heeft, helpen de medicijnen om meer dan één eicel te produceren, waardoor de kans op zwangerschap toeneemt. Over het algemeen worden met een kleine naald 10 tot 20 eicellen uit de eierstokken gehaald. Gezonde, rijpe eicellen worden in een gespecialiseerd laboratorium gemengd met een speciaal medium en spermatozoïden om de eicellen te bevruchten. Gemiddeld is ongeveer tweederde van de verzamelde eicellen rijp genoeg om bevrucht te worden.

Er zijn twee manieren om een eicel te bevruchten:

  • Conventionele inseminatie, waarbij de eicel en het sperma worden gecombineerd in een glazen petrischaaltje en vervolgens worden geïncubeerd.
  • De andere optie is intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI), waarbij sperma in de eicel wordt geïnjecteerd met behulp van een naald en een geavanceerde operatiemicroscoop. ICSI wordt in ongeveer 70% van de gevallen gebruikt als bevruchting minder waarschijnlijk is door factoren zoals slechte spermakwaliteit of eerdere mislukkingen van IVF.

Het IVF-team (artsen en embryologen) zal op basis van meerdere factoren met betrekking tot het koppel dat IVF ondergaat, beslissen welke aanpak gebruikt zal worden. Beide methoden hebben ongeveer hetzelfde succespercentage.

Zodra de embryo’s ontwikkeld zijn, worden ze door een embryospecialist onderzocht en beoordeeld. Een embryo van topkwaliteit wordt geselecteerd voor terugplaatsing; de andere embryo’s van goede kwaliteit kunnen worden ingevroren voor later gebruik. De embryotransplantatie vindt meestal 5 of 6 dagen na de eicelpunctie plaats, maar soms eerder, op de tweede of derde dag. Meestal wordt één embryo in de baarmoeder geplaatst om een meerlingzwangerschap te voorkomen, die een hoger risico op complicaties voor baby’s en moeders met zich meebrengt. Hopelijk komt het embryo binnen een dag of twee uit het ei en nestelt het zich in het baarmoederslijmvlies, waar het zich verder ontwikkelt tot een foetus.

Ongeveer 12 dagen na de embryotransfer wordt er een bloedzwangerschapstest uitgevoerd en als een zwangerschap wordt bevestigd, wordt u gevolgd door bloedtesten en mogelijk echografieën om de levensvatbaarheid te bevestigen en om te kijken of er sprake is van een meerlingzwangerschap. Als de zwangerschap na 9-10 weken normaal lijkt, wordt u terugverwezen naar uw verloskundige!

Lees voor meer informatie over het hele proces ons artikel: Hoe werkt IVF, stap voor stap?

2. Is de IVF-procedure pijnlijk?

Nee.

Er zijn een paar stappen in het IVF-proces die een licht ongemak kunnen veroorzaken, zoals hieronder beschreven. Het komt zelden voor dat u meer dan een beetje pijn ervaart.

De meeste vruchtbaarheidsmedicijnen worden via injecties toegediend. Tegenwoordig maken ze gebruik van gemakkelijk toe te dienen technologie – zoals een pen – wat een verbetering is ten opzichte van de technologie van een paar jaar geleden

Eicelpunctie is een chirurgische procedure waarbij de eicellen uit uw eierstokken worden gehaald. Er wordt een kleine naald gebruikt die via de bovenkant van de vagina in één eierstok en vervolgens in de andere gaat. Een anesthesist zal uw intraveneuze verdoving nauwlettend in de gaten houden en u zou geen pijn of ongemak moeten voelen tijdens het minder dan 30 minuten durende proces.

Op de dag van de ingreep kunt u lichte kramp ervaren, die meestal de volgende dag verdwijnt. U kunt een gevoel van volheid en/of druk voelen door de expansie van de eierstokken door stimulatie van de eierstokken, wat enkele weken kan aanhouden.

Bij de embryotransfer wordt een zachte, flexibele, dunne katheter gebruikt om het embryo in de baarmoeder te plaatsen. Een echografie van de buik zorgt ervoor dat de punt van de katheter het embryo op de beste plaats voor implantatie plaatst. Pijn en ongemak zijn zeldzaam, en de ervaring wordt vergeleken met die van een vaginaal uitstrijkje.

3. Hoe lang duurt het om zwanger te worden met IVF?

Een IVF-cyclus duurt ongeveer twee maanden. Vrouwen jonger dan 35 worden ongeveer de helft van de tijd zwanger en krijgen een baby na hun eerste IVF eicelpunctie en daaropvolgende embryotransfer(s).

Vrouwen die niet zwanger worden na de eerste IVF-cyclus hebben nog steeds een zeer goede kans om zwanger te worden tijdens de tweede en derde IVF-cycli en zelfs nog meer. Veel factoren beïnvloeden uw vermogen om zwanger te worden en een gezonde baby te krijgen met IVF. Uw arts kan u meestal vertellen waarom u niet zwanger wordt en uitleggen wat uw kansen zijn om een baby te krijgen met IVF.

Leeftijd is de factor die het succespercentage van IVF het meest beïnvloedt. De gemiddelde percentages van geboortes door IVF volgens leeftijd zijn :

  • 10% voor vrouwen jonger dan 35
  • 3% voor vrouwen van 35 tot 37 jaar
  • 1% voor vrouwen van 38 tot 40 jaar
  • 7% voor vrouwen van 40 tot 42 jaar
  • 10% voor vrouwen ouder dan 42

Naast deze statistieken is het belangrijk op te merken dat het cumulatieve succespercentage voor een levendgeborene voor alle vrouwen toeneemt met extra IVF-cycli. Het succespercentage blijft echter lager voor oudere vrouwen. Bovendien hebben de Centres for Disease Control (CDC) onlangs opgemerkt dat het succespercentage van IVF voor elke leeftijdscategorie de laatste jaren is toegenomen, omdat de technieken en de ervaring verbeteren,

U moet ook aan elke vruchtbaarheidskliniek kunnen vragen wat hun IVF-succespercentage is. Vergeet niet dat de succespercentages van klinieken variëren naargelang de kenmerken van hun patiënten en de individualisering van de patiëntenzorg, dus dit mag niet de enige factor zijn waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een vruchtbaarheidskliniek.

Veel koppels hebben de eerste keer geen succes en doorgaan met IVF-cycli betekent vaak dat er een aparte behandelingscyclus moet worden gekocht telkens als het niet lukt. Hoewel de meeste patiënten ervoor kiezen om hun behandeling één cyclus per keer te financieren, biedt het kiezen van een multi-cyclusplan een grotere kans op IVF-succes en lagere kosten per cyclus.

Profiteer van een GRATIS evaluatie!

Op verzoek en
zonder enige verplichting van uw kant.

Raadpleging 100% gratis. We analyseren je situatie, je behoeften en verwachtingen. En we schatten het benodigde budget voor : Vlucht + Hotel + Taxi + Behandeling.

Je behoudt te allen tijde de volledige controle over het proces. Totale gemoedsrust.

Over de auteur

Laurence

Mijn naam is Laurence Tung. Ik ben een medisch schrijver met wetenschappelijke kennis op verschillende gebieden. Ik heb onlangs therapeutische gebieden behandeld zoals reumatologie en hypercholesterolaemie. Ik heb ook expertise in genomica, epigenetica, moleculaire biologie en biochemie. Ik help deze website met het publiceren van kwaliteitsartikelen over medisch toerisme.

‍👩‍⚕ EEN OFFERTE AANVRAGEN ➡️